A Fiatal Liberálisok blogja

A Fiatal Liberálisok blogja

A Fidesz barátai szállítják a szavazatokat a Vajdaságból

2014. március 31. - Fiatal Liberálisok

Kriska Olivér

A választások titkosak, gondolnánk - teljesen jogosan - ez mindig, mindenhol így van, hiszen az Alaptörvény is meghatározza. Vagy mégsem? 

Az egész ott indult, hogy a magyar kormány meghatározta, hogyan szavazhatnak a külhoni magyarok, akik szereztek magyar állampolgárságot, viszont nem rendelkeznek állandó lakcímmel az ország területén. Számukra a törvény lehetővé teszi, hogy levélben adják le a szavazataikat. Akik regisztráltak, hogy szeretnének élni ezzel a jogukkal, egy csomagot kaptak a külföldi címükre, amely tartalmaz két borítékot. Az egyikbe a kitöltött szavazólapot kell belerakni, a másikba pedig a szavazó azonosítását szolgáló nyilatkozatot kell elhelyezni, és az előbbi borítékot lezárva belehelyezni a nagyobba. Már ennél a pontnál alapvető gondok vannak a titkossággal. Hiszen a borítékot leadva a külképviseleten, vagy feladva a postán (mert postán is bizony fel lehet adni a külhoni szavazatokat!) akár idő előtt is kinyílhat az a boríték.

Hab a tortán, hogy Vajdasági Magyar Szövetség Facebook oldalán olvastam pár napja ezt a bejegyzést:

"Értesítjük Magyarkanizsa Község lakosságát, hogy akik levélszavazás formájában kivánnak résztvenni a 2014-es Magyarországi Országgyűlési Választásokon, azon polgároknak lehetőségük van a szavazási levélcsomagot megfelelően kitöltve és lezárva leadni a VMSZ Magyarkanizsai irodájában (a városháza melett található) minden munkanapon 8-12 óráig. A VMSZ iroda munkatársai összegyűjtik a lezárt boritékokat és pénteken március 28-án a héten összegyűlt leveleket a Szabadkai Magyarországi Főkonzulátusara szállitják."

Csoportos szavazószállításról már hallottam, de csoportos szavazatszállításról még azért nem. Eddig! Ennél a pontnál pedig már végképp kétségbevonható, hogy vajon titkos (sőt, hiteles) marad-e a leadott szavazat!
Az VMSZ gyakorlatilag bármit kezdhet a hozzá leadott szavazatokkal. A borítékok felbonthatók, kiválogathatók, elfelejthetők, megsemmisíthetők, és fölösleges is folytatni.

A Fidesz és a VMSZ igen jó barátságot ápol. Pásztor István, a VMSZ elnöke beszédet is mondott a Fidesz nagygyűlésén március 29-én. Innen pedig már könnyű rájönni, milyen érdeke fűződhet a VMSZ-nek a szavazatszállításhoz!

szavazatszállítás.jpg
A Magyarországon szavazóknak szavazófülkében kell leadni a voksot, és még más helyen történő szavazáshoz is át kell jelentkezni. Ezzel szemben, a határ túl oldalán a szavazás szinte követhetetlen, a szavazatok ismeretlenek kezébe kerülhetnek, ellenőrizetlenül! 
Látható tehát, hogy a levélszavazás ilyen formában semmiképp sem tartható, és hitelességével kapcsolatban komoly aggályok merülnek fel! És ez csak egyetlen a számos, visszaélésre alkalmat adó új szabályozás közül. Éppen ezért kell elmennünk minél többünknek, és megmutatni, hogy a választási vereségtől rettegő Fidesz – amely önmagára szabott választási törvény és nem pedig a jó kormányzás eredményeként kíván a hatalomban maradni – igenis leváltható.

Egy hét van hátra. Indul a visszaszámlálás. Április 6-án megmutathatjuk, hogy az ország valóban változást akar. El kell menni szavazni. 

süti beállítások módosítása