A Fiatal Liberálisok blogja

A Fiatal Liberálisok blogja

A magyar szabadság napja

2014. június 28. - Fiatal Liberálisok

Cseresznyés Zalán tollából 

Mire emlékezünk június utolsó szombatján?

1991. június 30-án fejeződött be a szovjet csapatok kivonulása Magyarországról. Az 1990. március 10-én Moszkvában aláírt egyezmény 1991. június 30-át rögzítette a kivonulás befejezéseként. Az utolsó szovjet katonavonat 1991. június 16-án, míg az utolsó szovjet katona, Silov altábornagy június 19-én hagyta el Magyarországot. Csaknem egy negyedszázad telt el a KGST június 28-i megszűnése óta.

szovjet hadsereg kivonulása.jpgA teljes szovjet haderő Magyarországról való kivonásához 1352 vasúti szerelvényre volt szükség 

Ennek emlékére az Országgyűlés június 19-ét nemzeti emléknappá nyilvánította. A Parlament 2001. május 8-án fogadta el az ország szabadsága visszaszerzésének jelentőségéről és a Magyar Szabadság Napjáról szóló előterjesztést, amely június 19-ét nemzeti emléknappá, június utolsó szombatját pedig a Magyar Szabadság Napjává nyilvánította.

Mit jelent 2014-ben a szabadság nekünk, embereknek, európaiaknak, magyaroknak, demokratáknak?

Talán nem is gondolunk bele, hogy egy diktatórikusan működő állammal való gazdasági kapcsolat mennyire veszélyes lehet. „Az oroszoknak nincsenek gátlásai, ahol befolyást szereznek, ott diktálni akarnak.” Nem engedhetjük, hogy bármilyen antidemokratikus ország politikai elitje érvényesítse a saját, olykor maffiaszerű akaratát, sem Magyarországon, sem bárhol máshol a világon.

Mindannyiunk szabadságát veszélyezteti Orbán Viktor ámokfutása, az őáltala elképzelt egypártrendszer, a saját és barátai zsebének közpénzzel való legális megtömése, a hatalom maximális kisajátítása és birtoklása, valamint a már tisztán látszódó személyi kultusz, amelyet maga köré felépített. „44=67” felhatalmazású „Magyarország Miniszterelnökének” 1989. június 16-án elhangzott szavai huszonöt évvel később már zavarba ejtően hiteltelenek: „A ma vállunkra nehezedő csődtömeg egyenes következménye annak, hogy vérbe fojtották forradalmunkat, és visszakényszerítenek bennünket abba az ázsiai zsákutcába, amelyből most újra megpróbálunk kiutat találni.”

Mit jelent szabadnak lenni?

Magyarországon lassan csak a gránitszilárdságú Alaptörvény biztosítja nekünk a szabadságot, miközben a hatalommániás kormány, amely a magyar emberek védelmét hangoztatja, tiszteletet kér a brüsszeli bürokratáktól és „senkit nem hagy az út szélén” egyszerűen átveri, becsapja, hülyének néz és megaláz minket, embereket, európaiakat, magyarokat, demokratákat.

orban-viktor-lemondott.jpg

Tisztelettel kérünk mi, Fiatal Liberálisok, mindenkit arra, hogy A magyar szabadság napján, június utolsó szombatján, gondolkozzon el azon, vajon szabad-e ő, miközben a mindennapjainkba is belefolyik a Fidesz politikája; nem biztosít alapvető emberi jogokat különböző társadalmi csoportoknak; sárba tiporja sok százezer ember- és honfitársunk emlékét minősíthetetlen emlékművekkel. Gondolkozzatok el azon, hogy hányan nem mernek véleményt nyilvánítani munkahelyükön, mert féltik az állásukat. Gondolkozzatok el azon, szabadok vagytok-e, miközben anyagilag és emberileg is megszégyenít titeket egy Európai Uniós ország kormánya!

A szerző joghallgató, 1994-ben született. 

 

süti beállítások módosítása