A Fiatal Liberálisok blogja

A Fiatal Liberálisok blogja

Tűcsereprogram

2014. november 07. - Fiatal Liberálisok

Mészáros Máté cikke 

2014. szeptember 6-án megszűnt a józsefvárosi tűcsere program, bezárt a Kék Pont. Ez tragédia minden budapesti lakosnak, és gazdasági hátrány minden magyar adózónak. Nem utolsósorban pedig rontotta hazánk nemzetközi megítélését.

A tűcsere program feladata steril fecskendők kiadása intravénás kábítószer-fogyasztóknak, eldobált fecskendők begyűjtése, valamint a drogfüggés betegségében szenvedő személyek szinte egyedülálló elérése. A program nem csodaszer, nem megoldás és nem jelölhető ki célként. Ugyanakkor nélkülözhetetlen és hasznos része a prevenció sokrétű feladatkörének. Elsődleges célja az ártalomcsökkentés, hiszen meggátolja a HIV és a Hepatitis B illetve C vírusok terjedését.

Ezen háromféle vírus a fertőzésének természetéből adódóan nem kizárólag az intravénás szerhasználó közösségen belül terjed, hanem egy járvány esetén az egész magyar lakosságot veszélyeztetné. Ha megtörténik a fertőzés, akkor egy beteg kezelése évente több millió forintra rúg, így néhány megmentett használó már megtéríti a költségeket is.

Máté - tűcsere.jpgA program segítő kezet nyújt mindazon elesettek számára, akik eljutottak a drogpokol legmélyebb bugyraiba. Nem ítélkezik, és nem kérdez. Ennek eredményeképpen a használókban pszichológiai változásokat érhet el, melyek a leszokás rögös útjára téríthetik a függőt. A drogfüggő beteg, aki szinte semmilyen intézményes formával nem találkozik, szembetalálja magát egy szervezett, szabályozott rendszerrel. Kénytelen betartani a szabályait, ha el akarja fogadni a segítséget. A program munkatársai pedig utat mutathatnak neki a változásra, melyet a program során megtapasztalt pozitív élmények miatt nem merev ellenállással, hanem felismerve saját érdekét, nyitottsággal fog kezelni.

Ezen tények ismerete mellett, valamint a szakma ténymegállapításait és javaslatait számításba véve mégis mi vezetett oda, hogy dr. Kocsis Máté úgy fogalmazzon, hogy aki a tűcsere programot támogatja, az "beállt a droglobbi mögé", és jobban érdekli néhány kábítószer-fogyasztó, mint 80 ezer józsefvárosi egészsége? Mióta része a drogprevenció a "droglobbi"-nak? Miért gondolja azt, hogy saját elképzelései a helytállóak és nem a szakma törvényszerűségei? Miért gondolja, hogy a megbélyegzett "drogos" már nem is számít bele a józsefvárosi lakosságba? Miért gondolja, hogy egy unortodox drogpolitika, mely minden országban elbukott már, itthon hatásosabb lehet, mint a jól bevált és kidolgozott módszerek?

Máté - tűcsere 02.jpgAhogy a Semmelweis Egyetem hivatalos oldalán megjelent cikk fogalmaz a tűcsere programról: „Ugyan a program nem oldja meg a problémát, viszont a közös tűhasználat útján terjedő fertőzések valószínűségét mérsékli. Ártalomcsökkentő hatása bizonyított, létjogosultsága igazolt, sőt bővítése is indokolt.” Rendkívül szomorúnak találom, hogy dr. Kocsis Máté és a kormány drogpolitikája ezt nem veszi figyelembe, hanem ennek épp az ellenkezőjét valósítja meg.

A szerző a Magyar Liberális Párt Drogpolitikai Munkacsoportjának vezetője

süti beállítások módosítása