A Fiatal Liberálisok blogja

A Fiatal Liberálisok blogja

Porajmos

2014. augusztus 02. - Fiatal Liberálisok

Szalai Rebeka

Porajmos, porrajmos,  pharajimos, samudaripe, kali trash.

Tudod mit jelent?

Nem? Miért nem? Mindezen szavak a roma holokausztot jelölik. Mi az a roma holokauszt? Hát nem csak a zsidó holokauszt van? Sajnálatos dolog, hogy ezt meg kell kérdezni.

roma_holokauszt_meggyilkolt_auschwitzi_roma_fogoly.jpg

A holokauszt szót ismerjük, mindennapi téma. Ezen belül is mindenki a zsidó holokausztra gondol. Pedig vittek romákat is megsemmisítőtáborokba, csak az ő számuk nem olyan jól behatárolható, hiszen sokukat nyilvántartásba se vették. Ugyanolyan fontos dologról van szó és a köztudatban még sincs benne és a romák sosem kaptak akkora kárpótlást, mint a zsidók.

roma holokauszt 03.jpg

A cigányholokauszt emléknapja augusztus 2. Miért pont augusztus 2? 1944. augusztus 2-án számolták fel auschwitz-birkenaui cigánytábort - ide nagyjából 23 000 roma érkezett – kivégezve az utolsó 3000 ott lakót. 

A világ sok országában tartanak megemlékezést ezen a napon. Auschwitz-Birkenau területén koszorúzást, Magyarországon virrasztást tartanak a roma áldozatok emlékére. A Holokauszt Emlékközpont Páva utcai székhelyénél mécseseket gyújtanak az elhunytak emlékére.           

A történelemkönyvek és még a Holokauszt Emlékközpont is alig tesz említést a roma holokausztról, pedig ez nem elhanyagolható. Ugyanazon problémáról van szó. Elvittek itt élő romákat, akik nem tehettek a származásukról. A mészárlás maga sohasem tehető semmissé, bármekkora kárpótlást nyújtunk, vagy bármekkora emlékművet is adunk át a túlélők és a halottak számára. A szomorú történelmi tény mivoltán nem változtat.     

roma holokauszt 02.jpgA teljes múltunk feltérképezéséhez szükség van minden apró darabkára. Alig 70 éve történt mindez és máig sem beszélünk bizonyos részletekről. Ki merné itthon hangosan azt mondani, hogy a romákat is súlyos veszteség érte? Senki. Rengeteg oka lehet, amiért senki, de ezek nem számítanak. Nem számíthatnak. Felelősek vagyunk a romák és főként a magyar romák haláláért, ezzel szembesíteni kell a magyar társadalmat. Igenis el kell mondani, hogy a cigány/roma holokauszt egy veszteség, és egy szomorú történelmi tény.        

A romák hátrányos megkülönböztetése sem elfogadható, de a roma holokausztról nem beszélni óriási hiba. Hiba, mert ők is velünk élnek, a társadalmunk részei, mint sok más kisebbség a Kárpát-medencében. Hiba, mert ez is történelmi tény, beszélnünk kell róla. Hiba, mert közös a múltunk és a jövőnk is. Hiba, mert az emberek nem érzik fontosnak. Hiba azért, mert bármilyen tömeggyilkosságról van szó, mind ugyanolyan fontos, legyen az magyar zsidók vagy magyar romák ellen elkövetett.           

romaholokauszt 01.jpg

Ez a téma közel sem olyan ismert, mint kéne, hogy legyen. Beszélni kéne róla, de inkább hallgatunk. Hogy miért? Magam sem tudom. 

A szerző középiskolás, 1998-ban született. 

süti beállítások módosítása