A Fiatal Liberálisok blogja

A Fiatal Liberálisok blogja

Ne csak egy napot szenteljünk a gyermekjogoknak!

2014. november 21. - Fiatal Liberálisok

Mészáros Máté írása 

1959, november 20-án fogadta el az ENSZ közgyűlése a gyermekek jogairól szóló nyilatkozatot, azóta ez a nap lett a Gyermekjogi Világnap.

Minden állampolgári jognál nehezebb érvényre juttatni a gyermekjogokat, hiszen a gyermekek kiszolgáltatottak, védelemre szorulnak, jogi szempontból nem cselekvőképesek és nem tudnak élni a jogérvényesítés általánosan használt eszközeivel. Ez indokolja a rejtett jogsértések magas számát és ez jelöli meg a változtatásért kiáltó területet is.

A legfontosabb problémák a fogyatékkal elő- és roma gyerekek, a migráns és menekült gyerekek hátrányos megkülönböztetése, valamint az intézetbe kerüléssel együtt járó esetleges testi, szellemi és érzelmi fejlődés hiánya. Ezekről a kérdésekről a UNICEF Magyar Bizottsága idén februárban civil szervezetekkel együtt meghallgatást tartott.  Ezen az ülésen a bizottság tájékoztatást kért a roma gyerekek iskolai szegregálása ellen tett lépésekről is.

Úgy hiszem, a gyermekek jogainak kérdése pártokon, nézeteken és ideológiákon átívelő kérdés. Mindnyájan egyetérthetünk abban, hogy nem megengedhető az, ha Magyarországon a gyermekes háztartások 3%-ban nincs WC a lakásban és 12%-ban nem jutott elég pénz ennivalóra. (2009 - GyerekMonitor)

12_kislny_kukval.jpgMintha mindezek ellenére mégsem tematizálná a közbeszédet vagy a politikát ez a kialakult helyzet. Pedig illene odafigyelnünk rá, hiszen bőven van még teendőnk ez ügyben.

A Gyermekjogi Egyezmény 42. cikke kimondja: „Minden felnőttnek és gyereknek tudomást kell szereznie erről az Egyezményről. Neked és a felnőtteknek is joguk van ahhoz, hogy a gyermekjogokról ismereteket szerezzenek.”Attól tartok, ez a valóságban nem valósul meg. Nem kapnak megfelelő tájékoztatást a gyermekek saját jogaikról és a felnőttek a kötelezettségeikről. A probléma adott, a cél ki van jelölve. Tegyünk együtt a gyermekek jogaiért!

UNICEF_postcard_by_Zorrino.jpgHa gyerek vagy, és magadra ismersz, amikor jogsértésről beszélünk, felkeresheted a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítványt, a 116 111-es ingyenesen hívható információs telefonszámon.

A gyermekjogok ide kattintva olvashatók. 

A szerző egyetemi hallgató, a Magyar Liberális Párt Drogpolitikai Munkacsoportjának vezetője. 

Mészáros Máté.jpg

 

 

 

süti beállítások módosítása